Израелски войници убиха няколко бойци на Хамас в началото на нападение

...
Израелски войници убиха няколко бойци на Хамас в началото на нападение
Коментари Харесай

Израел уби няколко войници на Хамас в болницата ал-Шифа

Израелски бойци убиха няколко бойци на Хамас в началото на нахлуване против болничното заведение Ал-Шифа в сряда, където хиляди палестински цивилни - пациенти, разселени хора и медицински личен състав - бяха хванати в капан по време на седмици на борба, предава " Ройтерс ".
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1000
Израел съобщи, че е почнал офанзивата, защото Хамас има команден център под Ал Шифа и употребява свързани тунели, за да прикрива военни интервенции и да държи заложници. Хамас отхвърля.

" Преди да влезем в болничното заведение, нашите сили се сблъскаха с взривни устройства и терористични отряди, последваха боеве, в които терористите бяха убити ", сподели израелската войска, без да прецизира къде тъкмо е станала престрелката.

Израелското армейско радио заяви, че петима бойци са били убити и че в комплекса Ал Шифа са открити оръжия.

Глобалните апели за филантропично преустановяване на огъня се усилиха през последните дни, тъй като Ал Шифа се трансформира във фокуса на войната на Израел против Хамас и страховете набъбнаха за хилядите хора, хванати в капан там, написа news.bg. 

По-рано в сряда доктор Мунир ал-Бурш, общоприет шеф на министерството на опазването на здравето за ръководената от Хамас администрация в Газа, сподели пред телевизия Ал Джазира, че израелските сили са нападнали западната страна на медицинския комплекс и считат, че вътре е избухнала детонация.

Хирургичните отделения и незабавните отделения бяха нападнати първо, сподели пред телевизионния оператор Мохамед Закут, шеф на лечебните заведения в министерството.

Ройтерс не съумя да удостовери без значение обстановката в Ал Шифа.

В изказване Израелските отбранителни сили (IDF) споделиха: " Въз основа на разследваща информация и оперативна нужда, силите на израелската войска провеждат прецизна и целенасочена интервенция против Хамас в избрана зона в болница ал-Шифа. "

Говорителят на израелската войска подполковник Питър Лернер сподели пред CNN, че болничното заведение и комплексът са за Хамас " централен център на техните интервенции, може би даже биещото сърце и може би даже център на тежестта ".

Съединени американски щати обявиха във вторник, че личното им разузнаване поддържа заключенията на Израел.

Хамас съобщи в сряда, че известието на Съединени американски щати на процедура е дало  " зелена светлина " на Израел да нападне болничното заведение. Групата съобщи, че държи Израел и президента на Съединени американски щати Джо Байдън напълно виновни за интервенцията.

" Ние не поддържаме удара по болница от въздуха и не желаеме да забележим престрелка в болница, където почтени хора, безпомощни хора, заболели хора, опитващи се да получат здравна помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън. Болниците и пациентите би трябвало да бъдат предпазени ", сподели в изказване представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Израелските сили водят яростни улични борби против бойците на Хамас през последните 10 дни, преди да навлязат в центъра на град Газа и към Ал Шифа.

Израелските военни оповестиха в сряда, че двама бойци са били убити в сражения в северната част на Ивицата Газа през вчерашния ден, повишавайки до 48 броя на доказаните израелски жертви от началото на наземната атака.

Израел се закле да унищожи Хамас като възмездие за трансграничното нахлуване на екстремистите в Израел на 7 октомври. Израел твърди, че Хамас е умъртвило 1200 души при буйството и е взело над 240 заложници.

На Западния бряг, обособен палестински анклав, който не се управлява от Хамас, министърът на опазването на здравето на Палестинската администрация Май Алкайла сподели, че Израел " прави ново закононарушение против човечеството, медицинския личен състав и пациентите, като обсажда " Ал Шифа.

" Държим окупационните сили изцяло виновни за живота на медицинския личен състав, пациентите и разселените хора в Ал Шифа ", сподели Алкайла в изказване.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР